Borobudur-Dieng-Jogja Exodus

Despite busy with preparation for hajj, I managed to get more participants for the trip. Altogather there are so far 13 14 members going to Jogja in February 2009. From 9-13th February. They are myself, Ali, Azraie & wife, Nizam & wife, Idzwan & wife (uDa), Jasni, Badang, Alphaman, Aji, Dome & Mizi. Luarbiasa!! All tickets had been bought. But unfortunately for Aji, Dome & Mizi, their tickets are a bit expensive.

As for the itinerary, after discussions with Mas Huda @ Kaboel, here is the final itinerary:

No worry, we will be using a mini bus instead of the usual Kia Pregio. We still have few vacancies. Those interested please email me immediately preferably before 25th Oct 2008. But the ticket is now about RM458 round-trip inclusive of insurance. I estimate that we still won’t be spending RM1000 each including the air-fare.

Note: During this trip, we won’t be climbing montain on-foot :D but we still will visit few volcano craters on top of Dieng Plateau. Those exrtra-ordinary enough can climb Mount Sindoro at own expense the day we are suppose to tour Dieng & surroundings.

What to bring for this trip? Usual traveling clothings with windbraker & maybe glove, as the temperature at Dieng can reach 10ºC (or lower). No need for Deuters bag here (p/s If Arey is going, I’ll bring my 50L Deuter backpack…. for obvious reason!). No need to wear trekking shoes. I will just wear my Croc Baja. As for photo gear, wide-angle lens & tripod is a must! Landscape is heaven here :D . Treveling lens like 24-70 f2.8 or even kit lens is also important. I don’t think we need to bring tele lens unless for street shooting at Wanosobo, Magelang or Malioboro towns. I guess that are all I can say about this trip.

35 Comments

  1. hasmanizam October 21, 2008 at 11:17 am #

    At last….Mizi surrendered to my poison. Byk dos abis semata2 nak racun dia tu..

  2. Jamal Rahman October 21, 2008 at 2:23 pm #

    Dibuat nya satu jabatan ke Indon, sapa pulak nak jaga ofis?

  3. hasmanizam October 21, 2008 at 2:42 pm #

    Huhuhu after Rinjani saya pencen ler gi Indon……………….insyaAllah :)

  4. Jass October 21, 2008 at 9:00 pm #

    Yaa Culas kita gi gunung kat kashmir pulak, lepas tu Alp kat France dah abis semua baru aku join kau semua kat Bkt panorama.

  5. Jamal Rahman October 21, 2008 at 9:29 pm #

    Yelar pencen…..kita tengok nanti…..

  6. hasmanizam October 21, 2008 at 10:10 pm #

    Luarbiasa tu Jass….yg paling luarbiasa penutup dia Bukit Panorama. Buah penamat la kiranya tu..

  7. hasmanizam October 21, 2008 at 10:11 pm #

    Hehehe kita hanya mampu merancang….mana tau depan2 naik gunung lain yg bukan kat Indon….:)

  8. Jamal Rahman October 22, 2008 at 8:43 am #

    Pasni…..saya & dR ali plan nak ke New Zealan lak….. :D or Calgary. For NZ, kene simpan 6K. Utk Calgary, kapal terbang aje 10K. :D Ada brani?

  9. hasmanizam October 22, 2008 at 9:31 am #

    Apa plak tak brani…..opsssss….tapi buat ler beberapa tahun dari sekarang…2010 keatas ke….New Zealand tu buleh set target. Rasanya possible…Calgary tunggu tua2 sket ler…ingat nak gi Haji dulu ler sblm pegi Alps ke…oppssss lagi :)

    p/s: Dr Karimah…kalau anda terbaca post ini sila abaikan…..(ditaip dalam keadaan luar kawal)

  10. Jass October 22, 2008 at 10:44 pm #

    Back Pack satu bulan kat silk road lagi menarik

  11. Jamal Rahman October 23, 2008 at 8:02 am #

    Satu bulan? Haa….tu memang mencabar. Org keje gomen ni…susah la sikit. But Cina tu menarik…..

  12. hasmanizam October 23, 2008 at 12:18 pm #

    Memang menarik….cabaran dia pon rasanya best…tapi nak cuti sebulan memang payoh ler.

  13. remi October 23, 2008 at 12:55 pm #

    silk road saya on lah. best tuh, dah beli dah buku pasal silk road, nih masa nya nak experience desert…hueheuh. nak rasa camana solat dipadang pasir.

    tapi tuh aa, asik besuka ria jek ek, rasa cam nak gi umrah jek tahun depan.

    anyway, kalo gi haji / umrah, bleh ke bawak camera huh?

  14. Jamal Rahman October 23, 2008 at 2:55 pm #

    bawak jelah…jangan shoot kaabah dgn selamber nya guna tele-lens udah lah…..

  15. hasmanizam October 23, 2008 at 4:39 pm #

    Tak dpt dibayangkan kamera (baca D3) simpan dlm kain ihram…..tapi tele lens terjojol keluar……mau terbeliak polis arab tu tgk… sib baik lens baru ada silent wave motor….kalau tak lagi terkejut dgr bunyi lens tgh focus…..:)

  16. remi October 23, 2008 at 10:24 pm #

    rasa2 hotel kat keliling kaabah tuh cukup tinggi ke tuk shoot sunrise/sunset

  17. Jamal Rahman October 24, 2008 at 6:40 am #

    woi…gi haji nak ibadat lah…buta foto outing….. :D

  18. Jass October 24, 2008 at 8:20 am #

    Dia nak shoot anak pak arab le si Remi tu. Ok 2009 Renjani, 2010 InshaAllah SILK ROAD tak dapat sebulan 2 minggu jadi le. Ye makan roti pita dengan kambing bakar kita.

  19. remi October 24, 2008 at 8:53 am #

    tuh aa…tuh aa terpk gak, takda ke orang gi mekah amek2 gambo…cam photo outing malioboro tuh…kekekekeke.

    abe jass, silk road tuh nak start dari cina ke? nak berenti kat mana plak…

  20. Jass October 24, 2008 at 10:41 am #

    Kena search SHERPA dulu macam Mas Kabul nanti baru cerita dari mana ke mana

  21. Jamal Rahman October 24, 2008 at 2:08 pm #

    Bukan dah ada ke guide? Big tahu…. :D

  22. remi October 24, 2008 at 9:59 pm #

    sherpa pakai gak ke. ingatkan nak main belasah buat style backpacking omputih jek…huehuehe

  23. Jass October 24, 2008 at 10:57 pm #

    Jangan nanti ade kena rebus dalam kawah besar.

  24. hasmanizam October 28, 2008 at 1:12 pm #

    Jass…sbnrnya saya nampak cadangan Silk Road ni agak menarik. Kalau betul2 plan & jadi memang best. Buat ala2 jejak syahadah…….huhuhuhu

  25. Jamal Rahman October 28, 2008 at 1:17 pm #

    Saya pun rasa sangat bagus…..tapi jangan la sampai sebulan…. 10 hari ke..OK lagik.

  26. Jass October 28, 2008 at 11:49 pm #

    Ok start buat research dari mana ke mana Turki sampai ke Beijing? Yes 2010 silkroad here wecome. Doc before gi haji boleh bukak topik ni mula kumpul rodong yang berminat, lepas Rinjani boleh mula kumpul duit.

  27. remi October 29, 2008 at 8:53 am #

    muahahaa…yeah yeah. mari mari… 10 days ek. ntah la…kena check betul2. mungkin tak sempat cover byk country. sket2 jek, and most probably, will spend a lot of time on the transport. sempat ke amek gambar nih…huehuehuee

    ive asked my friend. her trip did not materialize aaa. tahun nih dia gi egypt and next year tah gi mana2 tah bersama rombongan cik kiahnya. so no info lah. kena carik org lain yang ada info.

    emm…till then, have a nice day folks

  28. Abah October 29, 2008 at 10:33 pm #

    melepasssssssssssssssssssssss…. :(

  29. Jamal Rahman October 30, 2008 at 6:23 am #

    Melepas apa Abah? Nak ke Dieng? Eh boleh lagi tu… :D

  30. remi October 30, 2008 at 2:20 pm #

    dia kalu nak vacation nih, kena buat bodo jek…buat buat tatau ada keje banyak … haa tuh la namanya vacation…huhuhu

  31. Jamal Rahman November 4, 2008 at 2:20 pm #

    Guys…..pendaftaran ditutup….sudah penuh sepenuh2 nya… InsyaAllah ada 3 org lagi yg akan turut serta….mebbe Syahrin Aziz & wife nak join. Plus sorang rhodong dR ali dari Indonesia

    So total semua sekali 17 orang! Luarbiasa! Jumpa di Dieng….ooops…jumpa kat LCCT dulu

  32. hasmanizam November 4, 2008 at 4:20 pm #

    Luarbiasa mas. Ngga sangka dalam waktu terbatas registrasinya udah bisa penuh.Panitianya juga luar biasa mas! Waduh acara kaya’ gini bisa buat aku kurus……

  33. Jamal Rahman November 5, 2008 at 8:34 am #

    Tak retilah nak cakap indonesia…..so tak boleh nak balas

  34. remi November 5, 2008 at 9:29 am #

    bro syahrin aziz ke…hehehe. bro nih bleh ajak gi rinjani nih…barulah ada celebrity join kita nanti…heheheh

  35. Jamal Rahman November 5, 2008 at 1:57 pm #

    Dah bagitahu dah…… :D tengoklah nanti….Wah…bersemangat pulak orang Canon ni ek….

One Trackback

  1. [...] Check previous posting for [...]

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*