Gunung Nuang | A training for Mount Rinjani

1500m vs. 3700m! That’s a fair fight I guess. Located at Ulu Langat, Gunung Nuang is popular among mountaineers or outdoor enthutiast especially those staying around Klang Valley.

Arey & Remi, as persons heading the Rinjani Extraordinary Photo Adventure Team (REPAT) (<—- just created this acronyms of which I do not know its meaning ha ha ha) decided for all of us to have a serious training & briefing session before we climb Mount Rinjani at the end of June this year.

We have decided to climb on 12-14th June 2009. Team from Kuantan (& Muar I guess) will depart to KL on 12th June. Stay one night in KL & climb the mountain as early as 7AM on the 13th. According to Remi’s itinerray, we need 6-7 hours to reach the top of the mountain.

After reading few blogs I would say, a-day climb is possible. So how? For safety reason, better prepare like we wanna camp……but the weight will sure slow us down. ND went there & he camped there. Many went up the summit & came back after almost 12 hours trekking.

We better camp up there I guess….This will give us extra buffer times should anyone face problem climbing within the usual ‘average’ time.

So guys we need to prepare few things for camping up there:

  1. Tent – I only have 1 tent (and it is only a two-men tent)
  2. Cooker – I have one – but I need to buy some gases
  3. Utensils – I have some cooking utensils – enough for simple cook I guess
  4. Dry cloth – 1 pair is enough I guess
  5. Insect repellent
  6. Water – I guess we need to carry enough water – I don’t know – I have 3L water bladder
  7. A 30-40L knapscak should suffice, but the Deuter 55+10 is OK already
  8. Good shoes
  9. Sleeping bag + sleeping mate
  10. Torchlights
  11. Matches

Remi please add….

For reference, please read this blog. The pictures at ND’s flickr.

32 Comments

  1. remi May 25, 2009 at 12:24 pm #

    berapa orang confirm nak gi nih?

    1. arey <– kalo tak gi, kita sunat aa dia, kasi putus
    2. remi <– insyaAllah kalo takda aral melintang
    3. dr j <– nih ketua team kuantan. kalo tak dtg, saya soh dia resign aa
    4. dr ali <– tayah turun takpa, power nih….power power…
    5. mas jasni <– nih pun power ( org pertama yg tanya, bila nak pegi rinjani masa baru turun dari lawu :-p )
    6. nizam <– nih org dari team power ranger, tayah citer banyak aa…kat lawu, first team sampai tuh.
    7. abahko <– tiada data terdahulu, ok kut…
    8. rejim <– tiada data terdahulu, ok kut…
    9. pahat <– tiada data terdahulu, ok kut…
    10. emran <– wajib turun, kalo tak turun nanti, camana nak minum nescafe mocha latte kat puncak rinjani dengan kitorang nanti…hahahaha

    kesimpulannya semua kena datanglah. kalo tak datang, saya tak mo belanja bebek nanti.

    ps://ayam pelincingan kat lombok lezat wooo

  2. Arey May 25, 2009 at 12:27 pm #

    Power Bar or Energy Bar,Pill Killer,Panadol,Rain Coat,lain2 akan di beritahu lagi…

  3. Jamal Rahman May 25, 2009 at 1:11 pm #

    Saya juga akan bawak Celebrex, Posntan…..guard…utk lutut.

  4. Pahat May 25, 2009 at 9:02 pm #

    Saye cube hadir. trainning da bebrape bulan start cume prottt tak turun turun gakkk!!

  5. remi May 25, 2009 at 9:19 pm #

    prot tak turun takpa bro. janji ada stamina dan tak mudah patah semangat. ganbatteeeee

  6. Jamal Rahman May 25, 2009 at 11:32 pm #

    Remi, Nuang ada air tak? Campsite OK ke? Ada tilam ke? Ha ha ha… Astro?

  7. remi May 26, 2009 at 7:43 am #

    bawak la mineral satu yg 1.5L tuh, sementara nak sampai lolo. lolo ada air…memang air terjun. tapi lepas lolo tuh, next waterpoint kat pacat. diharapkan dapat penuhkan la 1.5L air tuh sebelum berlepas dari lolo.

    saya ingat kita kena pasang khemah dulu kat lolo, letak bag semua kat situ, lepas tuh freehand naik summit. tapi kalo tak cukup 1.5L tuh, pepandailah bawak lebey…

    dengar cite tuh penghujung cuti skool. harap tak ramai oranglah. harap ada tempat camping. stove, saya ingat nak bawak gak. tak pernah rasmikan lagi stove beli kat jogja tuh…hueuheue.

    kalo nak bawak biskut / cloud 9, bawak le ye. kang lapo plak masa trekking. gunung nuang nih terkenal dengan trek membunuhnya. dia ada cam lawu sket. saya tak pasti lawu ada vertical ascend yg almost 90 degree ke tidak. tak berapa ingat…tapi saya pasti nuang ada. itu pasallah orang kalu nak training, amek nuang. pasalnya, macam macam ada……

    :-) lek lu…jgn takut2. saja jek buat gabra sket…hahahahah

  8. Jass May 26, 2009 at 11:00 am #

    Waa itu date tak berani mau cerita, 1 anak mau balik sekolah SMS kat Desaru. 1 anak mau balik SMT kat Seremban, 1 lagi mau balik UM.Bapak pulak mau naik Nuang!!!. Tak berani confirm sekarang.

    6 Jun Emran dan azli akan turun Muar untuk mendaki jeram di Gunung Ledang, sapa nak join di alu alu kan.

    1.Tempat tinggal disediakan ( Opis Zali)

    2.Makan tengahari di sedia kan Beriani ( Ade geneg buat keje kawin)

    3. Makan petang Asap pedas di Parit Jawa ( Pengangkutan disediakan). Boleh shoot burung lagi dan sunset di jeti nelayan.

    4, Makan malam beriani lagi,kenduri kat umah Zali.

    Tq

  9. hasmanizam May 26, 2009 at 2:14 pm #

    Nak kene susun jadual molek2 ngan family ni. Takut clash….

    p/s: saya bawak minyak yuyi cap limau….takut sapa2 kembung perut malam2 kat nuang…..muahahahhaa

  10. Jamal Rahman May 26, 2009 at 4:54 pm #

    Sapa yg nak join dari Kuantan ni??

  11. remi May 27, 2009 at 10:22 am #

    emm…saya agak dah. date tuh sedikit kureng sket bagi yg berkeluarga. almaklumlah…end of school holiday. kalu nak buat next weeknya, boleh jugak kut. 19-20-21. lepas tuh kita ada seminggu lagi untuk ke rinjani. kejap je nieehhh…so tergantung mas jamal dan rodong2.

    saya pulak lepas set date tempohari, ada plak kawan call…. cakap dia nya wedding 14 hb tuh. so kalu tak jadi training, saya gi la org kawen. still, saya mengutamakan training nih…

    arey plak 21 ada wedding. dia akan pegi, tapi mungkin dia balik mlm 20hb tuh atau awal pagi.

    so … fikir-fikirkan lah

  12. Arey May 27, 2009 at 12:20 pm #

    Gunung Ledang syok gak……..tapi jauh sgt plak…Si Emran layan gunung datuk minggu lepas hahahah kene ikut gan puaka Niang rampik ekekeke….naik sorang plak tur…

  13. hasmanizam May 27, 2009 at 12:38 pm #

    Saya masih grey lagi date tu. Smlm diberitahu wife ada course on that date. Secara otomatiknya saya kena jadi babysitter…..sadis sungguh. Setakat ni pon dah 2 kali direct jadi babysitter…….apa pon saya akan update balik.

  14. Jamal Rahman May 28, 2009 at 8:31 am #

    Eh…jadi ke idak ni Remi? 12-14 is OK with me. dR Ali tunggu confirmation pasal job dia dgn Buntal. Kalau tak jadi job tu, dia ikut 13 ni. Jomlah pergi 13 ni. Arey OK kan tarikh tu? Pahat & Abahko dah ready. Emran pun.

    Kavalera aka Rejim cam reluctant jer….Musykil betul…ntah2 sampai Bali nanti…dia lepak kat nude beach aje.

    Guys, training is important. Dulu saya tak caya yg mental penting…tapi MENTAL MEMANG PENTING. So gi Nuang ni nak training mental lebih dari physical. Tapi…make sure lah physical pun OK. Berat saya dah naik 7 kilo ni…ish ish ish….sejak sakit lutut ni…..sedentary betul….Jom ah….!!!!

  15. Abah May 28, 2009 at 9:39 am #

    Saya OK dua2 date tu pun.. Dah swap on-standby minggu tu.
    cuma kalau 20-21 tu macam dah dekat sgt ngan trip rinjani.. at-least ada 2 minggu buffer baru cun…

    Saya akan bawa ubat anti-dengkur.. hahahaha

  16. Abah May 28, 2009 at 9:46 am #

    Oh ya lupa!….
    Nak tanya pendapat rakan2…
    28hb saya ada marathon 21km di KL.
    Sesuai kah saya join marathon tu sbb ada 2 hari je masa utk rehat sebelum berangkat je Bali.

    Kalau rasa saya patut skip marathon tu, saya akan skip sebab keutamaan adalah Rinjani.. :D

    untuk info, ni first time saya lari 21km.. sebelum ni cuma 10km & sekali 15km.

  17. remi May 28, 2009 at 10:13 am #

    kalo takda reply from participants yg lain, kita proceed dengan yg ada jek. training kena training, lagipun dah lama tak pekena teh tarik buat sendiri…hahahhaa. makan maggi pun dah lama tak buat sendiri …hahahah

    ok kita proceed dengan ori plan. cuma drj confirmkan la berapa orang nak gi nih. kita nak kira berapa kemah kena bawak + makanan + gas.

    itu sahaja dari saya. sorry lambat reply, this morning buat write up sebutharga, so sekarang dah settle :-)

  18. Jamal Rahman May 29, 2009 at 7:43 am #

    Abahko…rasanya jangan penat sangat…nanti naik Rinjani tak larat. Tanya Arey….dia naik Lawu dalam keadaan penat…& first time nampak Arey pancit. But pancit2 dia pun…dia sampai paling awal…cuma kat warung tu….dia tidur cam org mati. Tak sedar apa2…..

  19. hasmanizam May 29, 2009 at 8:49 am #

    Saya dengan dukacitanya memaklumkan tidak dpt menyertai kerja khusus Gunung Nuang ini. Ini adalah kerana isteri saya terpaksa menghadiri kursus pada 13hb Jun. Dengan itu saya terpaksa mengambil alih tugas2 babysitter…….huhuhuhu(takpe anggapkan jaga budak2 ni training mental untuk Rinjani)

  20. ND June 4, 2009 at 2:09 pm #

    nak daki gunung Nuang ke?..hehe

    anyway, about Jogja trip kita hari tu…if Dieng Plateau cuaca cerah…camni gambarnya..

    http://puncakkasih.multiply.com/photos/album/110/Dataran_Tinggi_Dieng_-_Wonosobo

    kawan saya yg gi baru2 ni..huhuhu

  21. ND June 4, 2009 at 2:20 pm #

    oh ya…lepak kat Lolo Camp best….cuma malam2 dlm kul 2-3 pagi..terdengar gak la mcm ada org bermandi manda…sapa yg mandi malam2 tu?..hahaha..

    best gak kalau join ni, tapi mmg tak dapek la…dah taknak naik situ dah..hahahahahh

  22. remi June 5, 2009 at 10:58 am #

    meh aa nd, bila lagi ko nak jumpa aku…hehehe.

    pasal mandi 2-3 pagi tuh, aku confirm, tuh mesti ND. dia kena mandi awal, takut subuh nanti kantoi mimpi semalam…hahahahah.

  23. ND June 8, 2009 at 11:59 am #

    pekejadah aku mandi pagi2..hahahahah…itu bukan manusia yg mandi..huahuahua

  24. ND June 8, 2009 at 12:01 pm #

    oh ya…nak naik gunung Nuang ni…saya sarankan pakai 2 jenis kasut. Sebab laluan balak tu berbatu..better guna kasut yg tapak tebal utk elakkan kesakitan…pastu dah laluan hutan + sungai..pakai je kasut getah..hehehe..

  25. Abah June 8, 2009 at 11:21 pm #

    Baru balik dr cherating td.. kasi terseliuh sket masa main volleyball
    Harap2 sempat sembuh sebelum trip ni nnt!…
    So, sapa lagi yg dah confirm?.. ND?

  26. remi June 9, 2009 at 5:45 pm #

    saya dah post nih kat luarbiasa. repost takut ada yg terlepas.
    ——————————————————————————

    saya mendapat pencerahan sebentar tadi ( makan tengahari ngan paie ). Ada satu ide dari mas paie / arey.

    hari jumaat
    —————-
    1. kita kumpul kat projet/shell kat gombak tuh malam… kol 10 ke. Hari jumaat malam ye.

    2. lepas tuh kita gi minum2 sebelum meneruskan perjalanan ke pangsun hulu langat. kita gerak dalam kol 11 lah kut.

    3. tiba di pangsun@ranger house nuang, kita start trekking la…trekking malam. sekitar jam 12.

    4. kita akan berjalan dan sampai di lolo lebey kurang kol 2. setup tent, tarus tidur. kasik relax badan.

    hari sabtu
    ————–

    5. kol 6 bangun subuh, lepas tuh boleh buat air dan breakfast. (mungkin ada nak sambung tido )

    6. sekitar kol 8/9 pagi, kita start trekking up.

    7. kol 2/3 kita sampai, dan makan tengahari. mungkin boleh jama’ di atas.

    8. kol 3/3.30 wajib turun.

    9. kol 6.30 / 7 pm sampai lolo, sapa nak mandi, silahkannnnn. sapa sampai awal, boleh masak air dan mula masak.

    10. lepas maghrib berjemaah di imami oleh sheikh drs jamal ataupun sheikh drs ali, kita belasah makan sampai kenyang….( itupun kalu makanan dah siap )

    11. lepas tuh apa laga…tido lah.

    hari ahad
    ————-

    12. lepas subuh, breakfast dan trek keluar. boleh sambung mandi air sungai ataupun tarus kemas dan keluar…breakfast kaw2 di luar…amacam?

    ok…itu ide yg saya rasa agak menarik. pasalnya kita akan start trekking dari lolo pada hari sabtu. badan dah rehat sket….insyaAllah, semua selamat.

  27. Pahat June 9, 2009 at 5:56 pm #

    “Quote”
    hari jumaat
    —————-
    1. kita kumpul kat projet/shell kat gombak tuh malam… kol 10 ke. Hari jumaat malam ye.

    Tumpang bertanya ” ni yang kat sebelah mane ye!!!???

  28. Abah June 9, 2009 at 8:20 pm #

    Ada kereta kosong tak?.. nak tumpang!

  29. Jamal Rahman June 9, 2009 at 8:47 pm #

    Sampai 2 hari kat Nuang? Peh….sari dah lah Remi. Gi awal tu bagus gak. Tapi turun terus balik lah.

  30. remi June 10, 2009 at 5:39 am #

    tuh la, bagus gak. balik tarus. molek gak tuh. paie ada gak cakap program balik hari nih. tayah bawak makanan beriya. nanti saya bincang ngan arey pagi nieh.

    roger and out.

  31. ND June 10, 2009 at 9:19 pm #

    ishh..aku takleh nak gi lah..hehe…
    tapi dah turun gunung tu..bila nak lepak2…roger2 la…

  32. Abah June 11, 2009 at 11:02 am #

    Rasanya balik hari la kot. sebab ahad tu kul 11 saya kena reboot server nak buat post helth check.. takut tak sempat plak nanti!

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*